V&A

Vraag & Antwoord

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen door patiënten. Wij hebben deze gebundeld zodat u zonder zorgen aan uw behandeling kunt beginnen!

Wat is oefentherapie Mensendieck?

Op de pagina Specialisaties van onze website kunt u lezen wat ons beroep inhoudt.

Wat is het verschil tussen oefentherapie Mensendieck en fysiotherapie?

Een oefentherapeut Mensendieck laat de patiënt actief aan zijn klachten werken. De oefentherapeut volgt geen protocollen. Niets is standaard, het oefenprogramma is altijd maatwerk! Voor iedere patiënt is er sprake van een individuele aanpak waarbij bewustwording van de patiënt centraal staat.

De fysiotherapeut daarentegen behandelt met name lokaal bijvoorbeeld een knie of een rug. Hij maakt gebruik van massagetechnieken, passief mobiliserende technieken of pijndemping via fysische technieken. Een fysiotherapeut geeft ook oefeningen, maar dit is vaak maar een klein onderdeel van het gehele behandelplan.

Wat is het verschil tussen oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar?

Er is in principe weinig verschil. In het verleden waren er misschien wat meer verschillen op te noemen, maar de laatste 10 jaar zijn de beroepsgroepen naar elkaar toe gegroeid.


Ben ik verzekerd voor oefentherapie Mensendieck?

Wij hebben met alle zorgverzekeraars een contract. Als u aanvullend verzekerd bent worden uw behandelingen vergoed. Het hangt van uw zorgverzekering af hoeveel behandelingen dat zijn. Uw therapeut heeft daar de informatie over.

Kan ik behandeld worden als ik geen aanvullende verzekering heb?

Ja, dat kan. U krijgt dan van ons een factuur toegestuurd (zie de tarievenlijst op de pagina Vergoedingen).

Mag ik ook zonder verwijzing naar een oefentherapeut?

Ja, sinds 2009 mag u zonder verwijzing naar de oefentherapeut. Als u aanvullend verzekerd bent, worden het aantal behandelingen waar u voor verzekerd bent vergoed.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Dit hangt af van de diagnose, de fysieke mogelijkheden maar ook van de motivatie van de cliënt. Uw therapeut kan hier na de anamnese en het onderzoek duidelijkheid over geven.


Kan ik ook therapie aan huis krijgen?

Ja, dat kan als uw arts hiermee instemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld na een operatie of bevalling. De oefentherapeut Mensendieck geeft hierbij ook adviezen over het gebruik van hulpmiddelen en eventuele aanpassingen die noodzakelijk zijn.

Komt u ook op de werkplek kijken?

Wanneer de klachten sterk gerelateerd zijn aan de werkomstandigheden kan een bezoek van een oefentherapeut Mensendieck op de werkplek zeer nuttig zijn. Op de pagina Werkplek Analyse kunt u hier alles over lezen.Wanneer uw vraag niet is beantwoord door de bovenstaande vragen of de informatie op de verschillende pagina’s, kunt u ons altijd bellen of mailen via de Contact pagina!